Naturlig hudvård – 3 läkande växter

Nu ska vi ge oss in i området för gammal fin örtmedicin – kunskap och naturlig hudvård. Tänkte pang bom ge dig lite kunskap och tips om 3 läkande växter.

Aloe: Växter ur släktet Aloe växer frodigt på torra platser, där de trivs bäst. Aloe är sk. suckulenta växter med förmågan att lagra och använda vätska i sina celler för att klara långa torrperioder. Det finns många arter av Aloe och de skiftar verkligen i storlek: allt från stora som fullvuxna träd till små som bonsaiträd. Vid hudvård är det gele från det inre av bladen som man använder. Aloe innehåller bla´A-, C- och E-vitamin, mineraler såsom järn, magnesium och kalcium. Som naturlig hudvård är Aloe extremt populär och användningsområdena är förstås vidlyftiga: dels är den bakteriedödande,  lindrar gott vid mindre brännskador genom att dämpa smärtan och påskynda läkningen i huden. Därtill hjälper den huden att läka vid åkommer såsom
vid acne, insektsbett och småsår. Basal kunskap säger att Aloen tillför fukt till torr hud och dämpar stress och svullnad i retad hud.

Fläder: Flädern växer rikligt i södra och upp till mellersta delarna av Svea rika och den blommar i juni månad. Användbara delar är blommorna och de mogna frukterna, det vill säga fläderbären.   Fläder innehåller flera ämnen som är aktiva och bra i naturlig hudvård: bland annat eterisk olja, glykosider, och vitaminC. Glykosider ökar på känsligheten i de delar av hjärnan som reglerar svettavsöndring och fläder verkar därför svettdrivande, medans slemämnet i blommorna kan funka som inflammationsdämpande på slemhinnor. Den eteriska oljan har flera goda hudvårdsegenskaper, lugnande och vitaliserande.

Åkerfräken. Åkerfräken är en växt med rödaktigaa skott som växer över hela Sverige på åkrar, vid vägkanter och i skogsgläntor. Avkok på Åkerfräken används mot klåda, svamp och i olika hårvårdsprodukter, där den bl a motverkar mjäll och ger håret lyster. Åkerfräken stimulerar också nybildning av huden, stärker bindväven samt är sårläkande.

1 kommentar »

  1. Comment by inger — 7 oktober 2010 @ 17:08

    Hei, vil bare tipse deg om http://www.greenpeople.se :)

RSS feed. TrackBack URI

Lämna en kommentar

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu