Naturlig hudvård – Eterisk olja del 1

En vanlig ingrediens i naturlig hudvård och ekologisk hudvård är eterisk olja. Framförallt används den för aromens skull i hudvårdsprodukter, men också för att de har andra positiva effekter för huden. I det här inlägget tänkte jag fokusera på eterisk olja som ämne. Jag kommer även att återkomma till ämnet framöver, så du får se det här som en introduktion till världen av eteriska oljor och hudvård.

Dofterna gör livet lättare

Det är väl ingen överdrift att påstå att de flesta människor älskar doften från växter. Vi går förbi en bukett vackert nyutsprugna blommor och måste bara lukta. Och när vi gör det försvinner vår stress, oro och ångest för några sekunder och vi försvinner iväg någonstans, till ett minne, ett eteriskt språng rakt i ut i barndomens sommarängar – vad vet jag – eller så är vi bara där, i ögonblicket, och njuter av doften. Naturälskare blir abstinenta och deppiga om de inte får röra vid och lukta på de örter och doftande gräs som omger dem och trädgårdsodlarna vill njuta av aromerna från deras egen skapelse, den genomträngande lukten av rosmarin eller frisk pepparmynta, färsk lavendel eller kraftfull fänkål – de där dofterna som gör livet lättare att leva.

Naturlig hudvård  – parfym = eterisk olja

Alla de parfymer som vi älskar så mycket har en sak gemensamt: de är eteriska oljor, växternas naturliga doftämen. Dessa dofter tillverkas av naturen och växterna själva – och finns i växternas vävnader, och frigörs genom beröring eller av värmen från solen.

Av alla vår jords samlade växter är det bara runt 1 procent som innehåller eteriska oljor. Sen antiken har vi dyrkat, älskat, jagat och varit besatta av dessa arter och använt dem till allt möjligt: som naturlig hudvård, medicin, parfym, rökelse eller hälsokost.

Idag är det främst i aromaterapin som de eteriska oljorna används i explicit ”terapeutiskt” syfte. Meningen är att ge en milt vårdande effekt på kropp och själ. Oljorna används då på huden, i badet och genom fokuserad inandning för att man ska slappna av och frigöra stresshormoner och nå en högre grad av inre emotionell balans. 

Det var  lite basfakta. Återkommer med mer om naturlig hudvård kontra eteriska oljor framöver.

Inga kommentarer »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed. TrackBack URI

Lämna en kommentar

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu