Avokado – den ultimata ekololgiska hudvårdsprodukten

Ibland är ekologisk hudvård verkligen naturlig till hundra procent. Men ibland är den inte det. (Var inte orolig, jag ska strax förtydliga detta svammel.) (Bra butik förrsten, sticker mellan med ett tips: Simplypure.se
Kommersiell ekologisk hudvård är, hur certifierad och säkerställd den än må vara, sällan alltigenom ekologisk. Detta har sina orsaker. En anledning är att alla ekologiska hudvårdsprodukter kräver någon form av konserveringsmedel för att inte härskna – ja ruttna helt enkelt. Det är ju inte så konstigt egentligen. Naturliga färskvaror har den egenskapen. De är laddade med näring, men deras brinntid är kort. Och för att det ska finnas någon form av livslängd utöver ett fåtal dagar i ekologiska hudvårdsprodukter så måste producenten tillföra konserveringsmedel.

Hudvårdsprodukter med parabener

Sen är det förstås skillnad på vilket konserveringmedel man använder. Parabener,som är ett vanligt konserveringsmedel i traditionella hudvårdsprodukter, är mer eller mindre bannlyst i organiska skönhetsprodukter (bland annat för att det visat sig innehålla cancerogena, allergiframkallande och hormonförändrande substanser). Men likväl måste hudvårdsprodukter i det ekologiska segmentet innehålla någon typ av konserveringsmedel. Med andra ord ett medel, även om det är organiskt, som inte direkt tillför produkten något extra näringsvärde.

Verkligen naturlig hudvård från….naturen!

Ja, ja. Det jag tänkte komma till, på det här lite krångliga, resonerande sättet, är att ibland är den bästa hudvården faktiskt verkligen naturlig. Och då tänker jag framförallt på växtriket som en källa till skön hudvård. Det finns nämligen frukter och bär och grönsaker därute som kan göra rena underverket för din hud – bara du vet hur du ska använda  dem. Min personliga favorit är, och har länge varit, avokadon. Det är en fin liten frukt. Nyttig att äta, inte minst under diet för att få igång fettförbränningen. Men självklart är jag mest förtjust i den som hudvård. Avokadon innehåller nämligen en hel massa näring som är fantastiskt bra för din hud. Fetterna framförallt har suveräna återfuktande egenskaper och är den perfekta ingrediensen i en hemmagjord ansiktsmask avseed för återfuktning och vitalisering. (Ett annat tips är att mosa avokadon och blanda den med lite flingsalt om du vill ha en mer peelande effekt på din ansiktsmask.)

Så har du aldrig provat att gnida in nunan med denna undgörande frukt – gör det, din hud kommer att tacka dej. Dessutom kan du stoltsera med att verkligen ha brukat 100% naturlig, ekologisk hudvård – helt utan tillsatta konserveringsmedel.

4 kommentarer »

 1. Comment by Lisbeth — 13 april 2010 @ 15:29

  Tillverkare som kan sin sak vad gäller ekologiska hudvårdsprodukter måste inte alls tillsätta det vi i vanliga fall menar med ordet konserveringsmedel. Eteriska oljor och vissa örter är inte tillsatta enbart för sin dofts skull – många fungerar som antioxidanter och förlänger livslängden på en hudvårdskräm, rengöringslotion etc.
  Essential Care tillsätter inga konserveringsmedel i sina produkter. Detta betyder att produkterna inte har evigt liv och klarar inte flera år i badrummet i öppnad förpackning – något man skall se som en fördel, för då vet man att det inte stoppats i några konstigheter.

  Köp hudvårdsprodukter som har granskats och godkänts av en oberoende organisation som tex. Soil Association. Då vet man att det inte får finnas några ingredienser som kan misstänkas skada människor eller miljö. Är du osäker: Läs på förpackningarna! Fråga tillverkaren! Och vägra handla i webbutiker som inte skriver ut hela ingredienslistan. De som inte vill skriva ut alls som finns i flaskan/burken kanske har något de vill dölja, trots att de själva kallar sin produkter ekologiska?

 2. Comment by naturlighudvard — 16 april 2010 @ 8:15

  Tack för din kommentar och information Lisbeth. Tycker du har flera poänger i ditt resonemang. Speciellt vad gäller konserveringsmedel. Vad underbart det vore om vi kunde tänka på hudvård mer som en färskvara än som en industribrygd, och sålunda förstod att det är hudvårdsprodukter som har en extremt lång livslängd som vi bör hysa misstankar mot: inte tvärtom. Mitt inlägg var ett försök att tydliggöra denna aspekt, men kanske misslyckade jag när jag riktade vapen mot ekologisk och naturlig hudvård, istället för mot ”konventionell” hudvård. Hursomhelst, tack för ditt klargörande. /Admin

 3. Comment by Emelie — 13 november 2012 @ 11:58

  Är det någon av er som har testat ekologisk hudvård – kiwi-cosmetics?
  http://www.purebutik.se/sv/ekologiskt-hudvard

 4. Comment by GoldenTabs — 7 januari 2018 @ 9:13

  FUMVBY https://goldentabs.com/

RSS feed. TrackBack URI

Lämna en kommentar

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu