Ekologisk hudvård motiverat!

Först: tips på bra blogg om ekologisk hudvård. En tjej som brinner för det här helt enkelt.

Sen: tips på bra butik med ekologisk hudvård på nätet är Ekohygien.

Och nu: min lilla debattartikel :)

Vad betyder ekologisk hudvård egentligen?

Ekologisk hudvård. Organisk makeup. Naturlig hudvård. Ekosmink. Ekologisk konsumtion. Ekologisk hudvård. Ord och beskrivningar av stuff jag personligen brinner för och som jag lever med i mevetandet varje timme och som styr vad jag konsumerar och framförallt: hur jag sköter mig själv och mitt utseende.
Vad betyder det för dig? Ingenting? Mycket? Något irriterande och pretantiöst som du aldrig förtstått meningen med?  Eller är du kanske lite nyfiken på de här produkterna och varför man ska använda dem?

Själv började jag använda ekologisk hudvård när jag för ett par år sedan blev medveten om hur mycket skräp mina skönhetsprodukter innehöll. Jag trodde först inte det var sant. Parabener, mineralolja, syntetiska tillsatser och konstgjorda ingredienser – varför fanns allt detta på hyllan i mitt badrum frågade jag mig. Och när jag sedan djupare satte mig in i vad ingredienserna på innehållsförteckningen verkligen var för något, så blev jag inte speciellt glad.

Hudvårdsprodukter späckade med syntetiska substanser vs ekologiska hudvårdsprodukter

Det visade sig att jag lagt ner tusentals kronor varje månad på att inhandla kemiskt skräp som var allt annat än hälsosamt för min hud. En paradox och ett faktum som gjorde mig dj-vligt förbannad. Jag menar, jag hade ju pröjsat för mina hudvårdsprodukter för att vårda min hud, inte för att misshandla den. Men det var precis vad jag gjorde. Ingredienserna, i det jag numera kallar för traditionella hudvårdsprodukter, var en mix av märkliga syntetiska substanser. Och med märkliga så menar jag också farliga.

Parabener, exempelvis, har av forskare visat sig vara bland annat cancerogent, hormonförändrande och allergiframkallande. Mineralolja, som de flesta konventionella hudvårdsprodukter har som bas, är samma olja man använder för symaskiner och för att rostbehandla metalldelar. Det innehåller ingen näring alls som är bra för din hud; inga vitaminer, mineraler eller fetter. Desstutom är det en olja som naturen bara till små delar kan bryta ner.

Så produkterna som skulle vårda min hud, var istället produkter som misshandlade dem. Det var förstås ett uppvaknande. Och en direkt motivation att börja söka efter alternativ.

Använder bara ekologiska hudvårdsprodukter idag

Idag använder jag bara naturlig, ekologisk hudvård och hudvårdsprodukter som är späckade med nyttiga, naturliga och hälsosamma ingredienser. Det känns bra. Och det har också gjort underverk för min hud.

Det jag kanske är mest frustrerad över, är att den ekologiska konsumtionen av skönhetsprodukter fortfarande bara är en liten gnutta av den totala konsumtionen. Gemene man använder alltså fortfarande mest hudvårdsprodukter som innehåller skräp. Men det ska vi ändra på. Eller hur?

Inga kommentarer »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed. TrackBack URI

Lämna en kommentar

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu